شیوع بالای عفونت گوش میانی، تناوب بستری شدن در بیمارستان و جدایی های متعدد از مادر احتمال ایجاد تاخیر در رشد گفتار و زبان را در این کودکان بالا می برد.به همین دلیل این کودکان باید در معرض تاخیر زبانی در نظر گرفته شوند و به صورت سالانه و از سن ۸ ماهگی مورد ارزیابی زبانی قرار گیرند.
هدف مداخلات اولیه ی گفتار درمانی،پیشگیری از بروز تاخیر در رشد گفتار و زبان کودک و همچنین جلوگیری از توسعه ی خطاهای تولیدی (تلفظی) کودک است.در اینجا ابتدا راه هایی برای تسهیل مداوم رشد زبان کودک ارائه می شود و سپس تکنیک هایی برای پیشگیری از خطاهای تولیدی و ایجاد صداهای دهانی صحیح مطرح می گردد.
* رشد زبان:
۱. همیشه کارهای روزانه ی خود و کودکتان را با عبارت های کوتاه توضیح دهید. صحبت کردن بدون انجام کار،مفید نیست. اگر قرار است کودک کلمات را بیاموزد باید عمل آنها را هم ببیند.
۲. هنگام صحبت با کودک در سطح دید او قرار گیرید. یعنی به صورت چهره به چهره قرار بگیرید تا کودک چگونگی بیان صداها را ببیند.
۳.با جملات و عبارات کوتاه و ساده صحبت کنید.از گفتار پیچیده اجتناب نمایید.
۴. تشویق کودک به بازی کردن با صدا بسیار مفید است.مثلاً ساختن قطار با قوطی کبریت و تقلید صدای قطار، ماشین بازی ، تفنگ بازی ،تقلید صدای حیوانات و...
با تکرار صداسازی های کودک، او را به استفاده ی بیشتر از این اصوات تشویق کنید.
۵.از بارها و بارها تکرار کردن کلمات و عبارات خسته نشوید.صبور باشید، خردسالان برای یادگیری نیاز به زمان دارند.
۶.تشویق کنید:کودکان برای یادگیری نیاز به تشویق دارند. لبخند بزنید،او را ببوسید و در آغوش بگیرید.یادگیری کار ساده ای نیست.
۷.دیدگاه مثبتی داشته باشید:نسبت به یادگیری مهارت های ارتباطی در کودکتان نظر مثبت داشته باشید. این اعتماد شما، حتماً به کودکتان نیز منتقل خواهد شد.
۸.کتاب هایی با تصاویر رنگی درشت برای کودک یک ساله بخوانید و برای هر صفحه یک یا دو کلمه بکار ببرید. همان طور که واژگان کودک گسترش می یابند،طول جملاتی را که می گویید به تدریج افزایش دهید. کتاب را با کلمات آهنگین بخوانید.گاهی کلمه ای را جا بیاندازید تا کودک آن را بیان کند.از کتاب هایی استفاده کنید که برای سن کودک مناسب است.
۹.نکته ی بسیار مهم در آموزش زبان این است که آموزش ها نباید از روند کار روزانه جدا باشد. کارهای روزمره بهترین فرصت ها برای آموزش زبان هستند.هنگاه غذا خوردن،هنگام بازی با کودک،هنگام حمام کردن ، مسواک زدن و ...با رعایت اصول فوق با کودک خود صحبت کنید و فعالیت ها را شرح دهید. فرصت طلب باشید.همیشه و مخصوصاً زمانی که کودک سرحال و با نشاط است،با او تمرین کنید.